Свойства и приложение на билката Троскот – мощен лек за бъбреците!

Описание и история на билката троскот

Многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо коренище с подземни и надземни издънки. Стеблата възходящи или изправени, до 50 см. високи. Листата линейно ланцетни с дълги влагалища и твърда по ръба грапава петура. Цветовете по 1—2 в дребни странично сплеснати класчета, формиращи 3—7 класовидни клонки в длановидно разперена метлида. Цъфти юли — август.

Разпространение на билката троскот

Расте из тревисти, песъкливи места, край пътища, селища, из орници и ниви като плевел. Разпространено из цялата страна докъм 900 м. надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Бране на билката троскот

Събраните през ранна пролет или през втората половина на лятото до есента подземни части (Rhizoma Graminis italici), очистени от надземните части, измити, нарязани на късове около 15 см и изсушени на слънце или в сушилня при температура 50°С.

Използваема част на билката троскот

Коренища и корени.

Съдържание на билката троскот

Сапонини, слузни вещества, захари, нишесте и тритицин — полизахарид, който при хидролиза дава само d-фруктоза.

Троскот, лечение

Основно действие на билката троскот

При бъбречни и жлъчни камъни, за диуретични чаеве, ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.

Лечебни свойства на билката троскот

Има потогонно, холеретично, слабително, дезинфектантно, анти-фебрилно и заздравяващо действие; използва се за лечение на ревматизъм.

Експериментални и клинични данни на билката троскот

Установено е в опити на кучета, че растението притежава хипотензивен ефект. При мускулно или подкожно въвеждане на екстракти от растението на хора се наблюдава добре изразен хипотензивен ефект, който се развива постепенно и достига максимална големина след 1—2 часа, като систолното налягане се понижава с до 45 мм живачен стълб. Диастолното налягане се повлиява слабо. При налична атеросклероза и особено при бъбречна склероза ефектът на троскота е слаб.

В народната медицина растението се използва като диуретично и слабително средство. Диуретичният ефект се дължи най-вероятно на вазодилатативното /увеличава кръвоснабдяването/ действие на растението  върху съдовете на бъбреците. Слабителният ефект може да бъде свързан с високото съдържание на слузни вещества и сапонини в растението.

Начин наприложение на билката троскот

Може да се използува под формата на декокт, приготвен от 20 г. коренища от троскот и 250 г вода, като се пие по 1 кафена чашка 2—3 пъти дневно.

Събиране и съхранение на билката троскот

Обикновено се събират корените през есента или началото на пролетта.

Източник: https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/troskot.html

Натурални продукти Народно биле с троскот – лек за бъбреци и черен дроб:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart