Глог за Здраво сърце

У нас глогът се използва главно като средство, което подобрява работата на коронарните артерии и сърдечният мускул получава повече кислород. Той увеличава сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв, което подобрява и улеснява работата му.

За да се усетят ползите от глога, той трябва да се приема системно. За целта се приемат пресни и сушени плодове. От листата му пък се извлича екстракт, който е дори по-полезен от тях. Глогът е богат на редица полезни за човешкото тяло съставки, като танини, каротин, флавоноиди, витамин С и др. Те се откриват във всяка негова част.

При всякакви сърдечни проблеми се приготвя настойка от 1 с.л. цветове или плодове от глог, залети с чаша ракия. Съдът се затваря и се оставя да престои на тъмно за една седмица. След това настойката се прецежда. От нея се приемат по 20-25 капки, разтворени в малко вода, 3-4 пъти на ден преди ядене.

При склероза и хипертония в първи или втори стадий 4 с.л. цветове и листа от глог се попарват с литър кипяща вода. Захлупва се с капак и се оставя да престои един час. Прецежда се и се приема по 1 кафена чашка три пъти дневно преди ядене.

При стенокардия плодовете на глога се смачкват на каша със захар 1:1. От сместа се приема по 1/2 с.л. 2-3 пъти на ден преди ядене или 45 минути след това.

При високо кръвно налягане 1 с.л. плодчета глог се сваряват в 1 ч.ч. вода. Отварата се оставя за 2 часа да престои, най-добре в термос. Прецежда се и се приема по 3 с.л. 3-4 пъти на ден.

При сърдечна недостатъчност 80 г цветчета от глог, 40 г корени от валериан, 40 г стръкове от горицвет се смесват. 2 с.л. от сместа се заливат с 500 мл кипяща вода. От полученото количество се приема 3 пъти дневно по 5 кафени чашки преди всяко ядене.

При липса на апетит и проблеми с храносмилането 10-15 г сушени плодове от глог се накисват в малко вода и се оставят на котлона да заврят. Когато пуснат сока си, се добавя още 400 мл вода и 50 г ориз. Когато оризът е сварен, лекарството е готово.

Болезнената менструация също се лекува с глог, поради свойството му да подобрява кръвообращението. За целта 1 кг глог се изчиства от семките и се измива. Слага се във вода и се оставя да ври на слаб огън.

Когато е сварен, се прибавя още 250 г кафява захар и се вари още 10-15 минути. Приема се по 30 мл сутрин и вечер от 3 до 5 дни преди началото на цикъла, както и 3 дни след началото му. Повтаряйте всеки месец. Видими резултати има след 3 лечебни цикъла.

Източник: https://www.edna.bg/zdravoslovno/polezni-recepti-s-glog-4634633

Чудни продукти с глог за здраво сърце от Народно биле:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart