Изследвания и доказани ползи от колагена

Колагенът е един от най-важните протеини в човешкото тяло. Той е главен компонент от съединителната тъкан на много части от тялото, сред които кожата, мускулите и сухожилията.
Колагенът има множество ценни и важни функции като формиране на структурата на кожата ни и укрепването на костите.
В последните години приемът на колаген под формата на хранителна добавка придоби голяма популярност и все повече хора прибягват до тези продукти, особено с напредване на възрастта, когато колагенът се изчерпва по-бързо.
Голяма част от тези добавки са създадени по начин, който прави колагена по-лесно усвоим от организма, както и да се абсорбира ефективно. Препоръчително е преди да приемате хранителна добавка с колаген да се консултирате с личния си лекар.

Ето кои са най-ценните ползи от приема на колагенова добавка.

Подобрява състоянието на кожата
Колагенът е основна част от кожата, като играе роля в заздравяването и укрепването на най-големия орган в човешкото тяло. Колкото повече остаряваме обаче, тялото произвежда все по-малко колаген, което води до суха кожа и образуване на бръчки. Няколко изследвания по темата показват, че колагеновите добавки могат да помогнат да се забави процеса на стареене на кожата, като се намалят бръчките и сухотата на кожата.
Ефектът на колагеновите добавки за редуциране на бръчките и фините линии се дължи на тяхната способност да стимулират тялото да произвежда собствен колаген.
Приемът на добавки с колаген може да повиши продукцията на други протеини като еластин и фибрилин, които допринасят за доброто състояние на кожата.

Укрепва костите и предпазва от загуба на костна маса
Тъй като костите ни съдържат основно колаген, а с напредъка на възрастта той постепенно намалява в организма, е препоръчително да си го набавяме допълнително, за да поддържаме костите здрави и силни.
Както колагенът намалява в организма с времето, това се случва и с костната маса. А това може да доведе до заболявания като остеопороза, която се характеризира с ниска плътност на костите и създава рискове за фрактури на крайниците. Различни изследвания показват добри резултати при жени, които са взимали колагенова добавка. В едно проучване се забелязал следният ефект – при жените, които взимали колаген допълнително се повишила със 7{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} минералната плътност на костите им, в сравнение с жените, които не взимали колаген.

Може да повиши мускулната маса и тонуса на тялото
Между 1 и 10{2375ac5fa18684d6990f920282ea1693fc2dd25c655ed2289696c6e5cd962d4a} от мускулната ни тъкан се състои от колаген. Протеинът е изключително необходим за здрави и силни мускули, които функционират правилно. В редица изследвания с фокус върху колагена се посочва, че добавките с този протеин биха могли да повишат мускулната маса при хора със саркопения, при която загубата на мускули се случва с остаряването.
Заздравява коса и нокти.
Колагенът може да допринесе за благоприятен ефект върху състоянието на косата и ноктите ни. Може да увеличи тяхната здравина, да намали чупливостта на ноктите и да спомогне за намаляване на косопада.

Помага за здравето на сърдечно-съдовата система
Учени са разработили теория, според която приемът на добавки с колаген може да намали риска от сърдечни заболявания и състояния. Тъй като колагенът е част от изграждането на артериите – кръвоносните съдове, които отвеждат кръвта от сърцето към останалата част от тялото. Когато в тялото обаче липсва достатъчно колаген, артериите могат да станат по-слаби и уязвими.
Подобно състояние може да доведе до атеросклероза, а тя от своя страна създава рискове за сърдечен удар.

Подобрява здравето на ставите
С напредъка на възрастта ставите започват да стават по-чупливи и уязвими, а хрущялите да се износват. Съществуват доказателства, които допускат, че добавките с колаген могат да допринесат за възстановяването на хрущялната тъкан в ставите и да забавят износването им.

Продукти Народно биле с високо съдържание на колаген – красота и здраве за лицето и тялото:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Shopping Cart
0