Билката Бабини зъби

Tribulus terrestris
трабузан, бабини зъби, диви кошнички, ревничав бурен, желтениче

Описание: Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10—50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са при­седнали. Цветовеге са 3—4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март—май.

Употребяема част: Използват се надземните части

Разпространение: Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина. По-широко разпространено е планинското котенце ,на което око­лоцветните листчета не са извити навън.

Лечебно действие: Има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Приложения:

• при оскъдна и нередовна менструация,
• хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената,
• невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата,
• бронхит, коклюш и др.

Начин на употреба: Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 г студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1—2 дни.

Съставки: Активните вещества са стероидни сапонини – основно протодиосцин и протограцилин; сапогенините диосгенин, тигогенин, хекогенин и хлорогенин и др.

Tribulus terrestris (бабини зъби) е едногодишно растение, което се среща в Южна Европа, части от Западна Азия и в Китай. Плодовете му са популярни в китайската медицина (за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане, сърдечни болести) и в индийската аюрведическа медицина (при импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста). Коренът и плодът имат най-високо съдържание на активни съставки.

Билката бабини зъби има глобално влияние върху целия организъм. Изследванията показват, че количеството на активната му съставка протодиосцин е най-голямо в растенията на територията на България, Турция и Македония. Намира се край пътища, по песъчливи и каменисти места. Бере се през месеците юли до септември, в момента на цъфтеж и преди разпукването на плодовете.

Основни активни съставки на бабините зъби са сапонините, като най-главен е протодиосцинът. Билката съдържа и висока концентрация на витамин С, която определя силното й антиоксидантно свойство. Полуживотът на активните сапонини трае 8 часа и затова препорачителната дневна доза на прием е три пъти дневно.

Билката притежава следните уникални въздействия върху организма…

Успокояващо действие – действа директно върху централната и вегетативната нервна система, като стабилизира хормоналния баланс на организма. По този начин премахва раздразнителност, нервност, умора и отпадналост.

Усилва половата активност (либидото) – по напълно естествен начин билката стимулира производството на лутенизиращия хормон (LH), който пък увеличава производството на мъжкия полов хормон тестостерон при мъжете. Това като ефект повишава либидото, удължава ерекцията и сексуалната издръжливост е подсилена. При жените стимулира производството на женския полов хормон естроген, който повишава либидото и лекува безплодие. Естрогенът при жените действа балансиращо по време на менопауза и болезнен цикъл.

Подпомага растежа на мускулите и по-бързото възстановяване след тежка физическа активност – сапоните в билката бабини зъби са още наричани и стероидни сапонини. Тези техни качества са познати на спортистите, защото се твърди, че преди години златните медали за българските щангисти се дължат и частично на приема на тази билка. Бабините зъби са мощен природен стероид. Ценена е от доста спортисти, защото при редовна употреба води до нарастване на мускулната маса. Тя увеличава по естествен начин мускулатурата, без да има негативните странични ефекти на синтетичните стероиди.

Изчиства холестероловите плаки – бабини зъби има способността да балансира мастната обмяна в организма, като редуцира лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. Това спомага за сърдечното здраве на организма.

Диуретичен ефект – редовната консумация има и слабителен ефект, което допринася и за балансирането на стомашно-чревния тракт.

Тонизира и стимулира имунната система по време на грип и настинки, което я прави изключително ефективна при възпаления.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart